Ustalmy jedną rzecz: każdy niedobór jest szkodliwy. Natomiast dla samego układu odporności kluczowych jest parę konkretnych składników pokarmowych.
Zapotrzebowanie, które podaję na grafice, dotyczy większości zdrowych dorosłych. Zaspokojenie go za pomocą diety (i ewentualnie leków albo suplementów) oznacza tyle, co dla polskiego klubu znaczyłby transfer Ramosa, Chielliniego i van Dijka. Słowem – razem tworzą barierę niemal nie do przejścia. Mówią o tym nie tylko podręczniki medycyny, ale też całe mnóstwo badań.
Wyświetl ten post na Instagramie
CYNK
Pierwszym organem obronnym organizmu jest skóra. I tu bardzo ważną rolę pełni cynk – pomaga utrzymać integralność bariery pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem ciała. Mówią o tym m.in. badania zespołu Matthew Sermersheima z Uniwersytetu Stanowego Ohio z 2018 roku.
Z kolei według obszernej metaanalizy z 2020 roku (autorstwa zespołu Adriana Gombarta z Uniwersytetu Stanu Oregon) dowody naukowe wskazują jednoznacznie, że cynk wzmacnia aktywność tzw. komórek NK („natural killers”). Ich specjalność to zabijanie wirusów (stąd nazwa) i pozbywanie się chorych i zmutowanych komórek – także nowotworowych.
Jakby tego było mało, cynk ma swój udział w produkcji komórek układu odporności i ich rekrutacji do naszej armii przeciwchorobowej.
SELEN
Selen jest ważną częścią systemu obrony przeciw rodnikom (dawniej zwanych wolnymi rodnikami). Pobudza też do pracy komórki NK i białe krwinki oraz pomaga utrzymać odpowiedni poziom przeciwciał.
W 2020 roku ukazały się bardzo ciekawe badania polskich naukowców: Marka Kieliszka z warszawskiej SGGW oraz Bogusława Lipińskiego – biochemika z przebogatą karierą na polskich i amerykańskich uczelniach (łącznie z Harvard Medical School). Wykazali oni, że suplementacja selenem zwiększa odporność na infekcje dróg oddechowych.
Selen można też suplementować jako część profilaktyki przeciw najpopularniejszemu ostatnio wirusowi, którego nazwy nie użyję. Algorytmy internetu są na jego punkcie mocno przeczulone. Ale uwaga: mimo że na rynku są różne rodzaje suplementów, to według Kieliszka i Lipińskiego tylko jedna forma chemiczna selenu może zapewnić ciału realną ochronę. Chodzi o tzw. SELENIN sodu (Na2SeO3; ważne, żeby nie pomylić go z SELANIANEM sodu – Na2SeO4). Selenin sodu utlenia białka wirusa, uniemożliwiając mu przenikanie przez błony komórkowe. Selenian tego efektu nie zapewnia.
KWASY OMEGA-3
W grudniu 2020 roku ukazały się wyniki tzw. przeglądu systematycznego badań nad wpływem różnych składników odżywczych na odporność organizmu. Interesujący jest fakt, że przeprowadzili go naukowcy z Chińskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. W ostatnich 2 latach zaufanie do chińskich agencji i instytucji „nieco” spadło. Natomiast w tym przypadku przeanalizowali oni 53 artykuły z całego świata i z międzynarodowych baz danych – łącznie z PubMedem.
I jeśli chodzi o omega-3, to wyniki analizy pokrywają się z powszechną, obowiązującą wiedzą. Niedobór tych kwasów przyczynia się do osłabienia odporności. Z tego względu warto zadbać o zaspokojenie swojego dziennego zapotrzebowania. Oficjalnie Instytut Żywności i Żywienia wciąż zaleca, żeby jeść ok. 2 tłustych ryb w tygodniu, natomiast coraz więcej osób ma obawy, że są one nośnikiem metali ciężkich itp. Na szczęście istnieją różne alternatywy w postaci olejów i suplementów, ale to już zupełnie inny temat.
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH (A, D, E)
Do kompletu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach na pozór brakuje w tym zestawie witaminy K. Natomiast dla odporności kluczowe są te trzy: wit. A, D i E.
Witamina A pomaga regulować liczbę i funkcję naszych „naturalnych zabójców”, czyli komórek NK. Wspiera też tzw. immunologiczną barierę jelitową i jest kluczowa do uzyskania od przeciwciał prawidłowej odpowiedzi na napotkane zarazki.
Witamina D wiąże się ze zwiększeniem liczby cytokin przeciwzapalnych i zmniejszeniem poziomu cytokin prozapalnych – zwłaszcza u osób starszych. Ponadto metaanaliza przeprowadzona w 2019 w Lishui Central Hospital wykazała, że osoby z niskim poziomem witaminy D (<20 ng/ml lub <50 nmol/l) miały zwiększone ryzyko zachorowania na zapalenie płuc w przypadku ekspozycji na patogeny wywołujące tę chorobę.
Z kolei witaminę E nazywa się czasem „strażnikiem odporności organizmu”. Jest to nadal kwestia sporna, bo nadal brakuje dowodów na jej jednoznacznie zbawienny wpływ na zdrowie. Udowodniono za to jeden konkretny efekt. Otóż zarówno witamina E, jak i selen, osłabiają m.in. wirusa grypy, niszcząc jego genom i wzmacniając obronną reakcję organizmu.
WITAMINY Z GRUPY B
Witaminy B6, B12 i B9 (kwas foliowy) regulują odporność za pomocą kontroli stanu zapalnego, odporności jelitowej i poziomu agresji komórek NK. Można też powiedzieć, że nadzorują białe krwinki, bo pośredniczą w ich rozwoju, transporcie i działaniu. Są również niezbędne do produkcji przeciwciał. Układ odporności bez witamin z grupy B jest jak armia bez dowódcy albo kadra Polski bez Lewandowskiego.
WITAMINA C
Witamina C mocno współpracuje z witaminami z grupy B – razem z nimi trzyma komórki NK za lejce i hamuje (albo wzmaga) ich morderczy instynkt. Ponadto chroni błony komórkowe, wspomaga zabijanie drobnoustrojów, pomaga w sprzątaniu martwych komórek (także tych dobrych, które padły w boju) i jest silnym przeciwutleniaczem. I najważniejsza rzecz: witamina C bynajmniej nie jest lewoskrętna 😊
Źródełka: |
Krzysik M, Biernat J, Grajeta H. Wpływ wybranych skłądników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka. Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133. |
Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020;12(1):236. |
Maggini S, Pierre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018 Oct 17;10(10):1531. |
Razdan K, Singh K, Singh D. Vitamin D Levels and COVID-19 Susceptibility: Is there any Correlation?. Med Drug Discov. 2020;7:100051. |
Zhou YF, Luo BA, Qin LL. The association between vitamin D deficiency and community-acquired pneumonia: A meta-analysis of observational studies. Medicine (Baltimore). 2019 Sep;98(38):e17252. |
Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020;12(1):236. Published 2020 Jan 16. |
Birch CS, Brasch NE, McCaddon A, Williams JH. A novel role for vitamin B(12): Cobalamins are intracellular antioxidants in vitro. Free Radic Biol Med. 2009 Jul 15;47(2):184-8. |
Politis A, Olgiati P, Malitas P, Albani D, Signorini A, Polito L, De Mauro S, Zisaki A, Piperi C, Stamouli E, Mailis A, Batelli S, Forloni G, De Ronchi D, Kalofoutis A, Liappas I, Serretti A. Vitamin B12 levels in Alzheimer's disease: association with clinical features and cytokine production. J Alzheimers Dis. 2010;19(2):481-8. |
Biaggio VS, Pérez Chaca MV, Valdéz SR, Gómez NN, Gimenez MS. Alteration in the expression of inflammatory parameters as a result of oxidative stress produced by moderate zinc deficiency in rat lung. Exp Lung Res. 2010 Feb;36(1):31-44. |
te Velthuis AJ, van den Worm SH, Sims AC, Baric RS, Snijder EJ, van Hemert MJ. Zn(2+) inhibits coronavirus and arterivirus RNA polymerase activity in vitro and zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture. PLoS Pathog. 2010 Nov 4;6(11):e1001176. |
Xu XQ, Ding XY, Liu KQ, Zhao WH. [Influence of nutrients on human immunity]. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2020 Dec 15;100(46):3720-3726. Chinese. |
Shakoor H, Feehan J, Al Dhaheri AS, et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19?. Maturitas. 2021;143:1-9. |
Kieliszek M, Lipinski B. Selenium supplementation in the prevention of coronavirus infections (COVID-19). Med Hypotheses. 2020;143:109878. |