Mniej więcej od września do marca trwa w Polsce sezon na grypę. Jak jednak rozpoznać, kiedy rozkłada nas właśnie grypa, a kiedy zwykłe przeziębienie? Zapiszcie tę ściągę (na końcu wpisu), by uzbroić się w przydatną wiedzę – w kluczowym momencie pomoże Wam zidentyfikować właściwego napastnika!
Skąd wiadomo, kiedy zaczyna się sezon na chorobę? Ze statystyk. Oto komunikat Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 23 września 2019 roku:
W okresie od 16 do 22 września 2019 r. zarejestrowano w Polsce ogółem 87.589 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Średnia dzienna zapadalność wynosiła 32,6 na 100 tys. ludności.
Od 1 do 7 września – 29.553 osób (sprawdziłem na stronie NIZP)
Od 16 do 22 września – 87.589 osób
Jak widać, w ciągu zaledwie trzech wrześniowych tygodni odnotowano w naszym kraju trzykrotny wzrost zachorowań na grypę.
Kolejna rzecz – spójrzcie, jak rozkładała się liczba zachorowań w dłuższej perspektywie:
- Wrzesień ‘18 – 244.118 osób
- Październik ‘18 – 400.708 osób
- Listopad ‘18 – 416.800 osób
- Grudzień ‘18 – 472.207 osób
- Styczeń ‘19 – 645.376 osób
- Luty ‘19 – 844.755 osób
- Marzec ‘19 – 566.062 osób
A tak wyglądają statystyki w sezonie 2019/20:
- Wrzesień ‘19 – 287.047 osób
- Październik ‘19 – 470.598 osób
- Listopad ‘19 – 423.352 osób
- Grudzień ‘19 – 508.435 osób
- Styczeń ‘20 – 544.063 osób
Grypa ma swój szczyt zachorowań w styczniu i lutym, ale wyraźne wzrosty notuje się już od końcówki września. Można się spodziewać, że podobnie będzie co roku, dlatego pracujcie nad swoją odpornością i nie dajcie się wirusom!
PRZEZIĘBIENIE | GRYPA | |
---|---|---|
POCZĄTEK CHOROBY | powolny | nagły |
BÓL GŁOWY | rzadko | często |
SAMOPOCZUCIE | umiarkowanie złe | bardzo złe |
KATAR | prawie zawsze | nie zawsze |
TEMPERATURA | nieznacznie podwyższona | powyżej 38-39 stopni |
KASZEL | łagodny | często |
MOŻLIWOŚĆ SZCZEPIENIA | nie | tak |
BÓL GARDŁA | często | rzadko |
BÓLE STAWOWO-MIĘŚNIOWE | rzadko | często |
POWIKŁANIA | rzadko | często |
Wyświetl ten post na Instagramie.
Źródełko:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny