DietaJak powstrzymać starość

Telomery – czym są i jak je wykorzystać, by mieć dłuższe życie?

Telomery chronią komórki przed przedwczesną śmiercią

Niektóre produkty i posiłki są nie tylko smaczne, ale i wydłużają życie. Czy istnieje lepsze połączenie?

*minilekcja fizjologii*

Jest w komórkach coś takiego jak telomery. To takie „dzyndzle” na końcach chromosomów, chroniące je przed uszkodzeniami w trakcie kopiowania. Za każdym razem, gdy chromosom się dzieli, telomer ulega skróceniu. Gdy zniknie całkowicie, chromosom umiera lub zmienia swoją komórkę w zarzewie nowotworu. Logiczne więc, że im dłuższy telomer, tym lepiej, dlatego nauka bezpośrednio wiąże tempo ich skracania z szybkością starzenia się.

Im dłuższe telomery, tym lepiej dla Ciebie

*koniec lekcji*

Koreańscy badacze z Uniwersytetu Kookmin odkryli, jakie produkty spowalniają skracanie telomerów, tym samym spowalniając procesy starzenia. Doszli do tego w efekcie badań, jakie prowadzili na grupie 1958 osób. Na początku zebrali od ochotników szczegółowy wywiad, aby dowiedzieć się m. in., co jedli, jak często i w jakich ilościach. Następnie pobrali od nich próbki krwi, aby zmierzyć długość telomerów w leukocytach (białych krwinkach). Ponownego pomiaru naukowcy dokonali po 10 latach. W efekcie zebrali potężną liczbę danych, które drobiazgowo przeanalizowali. Znaleźli liczne korelacje pomiędzy rodzajem produktów, jakie spożywali ochotnicy, a zmianami długości telomerów (a więc i tempem procesów starzenia).

A oto wyniki.

Wobec telomerów najsilniejsze działanie ochronne wykazały:

  1. Orzechy
  2. Algi/wodorosty
  3. Nabiał
  4. Rośliny strączkowe
  5. Owoce
  6. Kawa

Co ciekawe, Koreańczycy odkryli też, że słodzone, gazowane napoje oraz czerwone i przetworzone mięso przyspieszają skracanie telomerów. Neutralne w tym kontekście pozostały zaś: zielona herbata, ryby, a także zielone i żółte warzywa (co nie znaczy, że produkty z tej ostatniej grupy nie są zdrowe – wręcz przeciwnie, zielona herbata jest np. wspaniałym przeciwutleniaczem. Po prostu nie mają wpływu na telomery).

Źródełko:

Lee JY, Jun NR, Yoon D, Shin C, Baik I. Association between dietary patterns in the remote past and telomere length, European Journal of Clinical Nutrition volume 69, pages 1048–1052 (2015).

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *